Заваръчни маски и очила
Категории

Заваръчни маски и очила

Как да изберем правилно заваръчна фотосоларна маска с автоматично затъмняване?

            Това трябва да го знае всеки, който иска да съхрани зрението си за дълги години! Грешките допуснати при неправилен избор, могат да доведат до влошаване на зрението.Много хора разсъждават така: нали върши една и съща работа, защо да не взема по евтината. За съжаление не обръщаме особено внимание на здравето си и не осъзнаваме, колко безценно е зрението преди да възникне проблем. Не е толкова просто колкото изглежда. Не може да кажем че ако филтърът затъмнява е осигурена  пълна защита за вашите очи. Автоматичният филтър е комплекс от електронно-оптична система състояща се от няколко слоя клетки с течни кристали, поляризиращи филми, защитен филтър срещу ултравиолетови и инфрачервени лъчи (UV / IR), защитни стъкла, сензори за откриване на заваръчната дъга, електронна платка с елементи за управление, източник на слънчева енергия и литиева батерия. В маските с автоматично затъмнение са обединени в едно цяло науката и високите технологии в областта на течните кристали, микроелектрониката, оптоелектрониката, слънчеви енергийни източници и оптиката. Автоматичния филтър трябва да осигури защита в реално време срещу вредните ултравиолетови и инфрачервени лъчи. Дори ако филтърът не е затъмнил ултравиолетови и инфрачервени лъчи не трябва да преминават през филтъра. Поляризиращите слоеве в идеалния случай не трябва да пропускат отразената светлина, или да я намаляват, което е особено важно при заваряване на цветни метали с висока отразяваща способност за да се намали напрежението в очите. Би било наивно да се вярва, че всички филтри предоставят една и съща защита и комфорт. Pо-евтино е възможно само за сметка на безопасността, качеството и надеждността на филтъра. Сега пазара е пренаситен с несертифицирани филтри със съмнително качество.

Затова внимателно проверете сертификатите на филтъра с автоматично затъмнение!

 1. Оптичекият клас на филтърната касета е желателно да има поне три единици 1/1/1/2 , 1/2/1/1
 • От класа на оптичния филтър зависи цената и колко бързо ще се уморяват очите по време на процеса на заваряване. Преди да купите маска не забравяйте да попитате за оптичен клас на филтъра. Освен това,  на филтърната касета може да пише всичко, дори три или четири единици, така че обърнете специално внимание за наличието на сертификат, потвърждаващ качеството и безопасността на филтъра.
 1. Размер на визьора.
 • Колкото е по-голям визьора, толкова е по-скъпо, но ъгъла на виждане е много по-голям и маската е по-лесна за използване.
 1. Скорост на сработване на филтъра
 • Колкото по-бързо, толкова по-добре. Ако за любителско използване е достатъчно време на сработване 1/10000 сек. ( 100 микроекунди), то за професионално използване времето не трябва да е повече от от 1/20000 сек. (50 микросекунди).
 1. Степен на затъмнение на  филтъра в светло състояние и защита от ултравиолетови и инфрачервени лъчи (UV / IR).
 • Колкото е по-светло в незатъмнено сътояние, толкова по-добре се вижда. Степента на защита срещу вредни лъчения не трябва да бъде по-малко от 13DIN по всяко време, независимо от това дали е сработил или не филтъра.
 1. Обхват и плавно регулиране на степента на затъмняване.
 • Когато заваряваме по метода ВИГ при ниски токове, особено цветни метали или се заварява при слабо осветление, често се налага затъмнението да е 8DIN. По светли тонове се изискват също с напредване на възрастта на заварчиците. Затова, е желателно да има два обхвата. 5-8DIN / 9-13DIN с плавно регулиране.
 1. Възможност да се регулира плавно чувствителността на сработване
 • Степенното настройване на чувствителността, вече е в миналото. Когато  чувствителността е висока филтъра започва да мига при отблясъци. При ниска чувствителност може да не сработи дори и при наличие на дъга. Ето защо, без фина настройка не може да се персонализира комфортен режим.
 1. Количество датчици
 • Колкото повече са датчиците, толкова по-малка е вероятността филтъра да изсветлее без причина по време на заваряване. За ВИГ заваръчен процес се препоръчва да има четири датчика
 1. Възможност за фина настройка на времето за изсветляване на филтъра.
 • В края на заваряването, когато няма дъга, но горещия метал свети е желателно е да има забавяне при връщане на филтъра от тъмно към светло състояние.
 1. Възможността за смяна на батериите и размер (площ) на соларната клетка.
 • Филтри с вградено захранване имат ограничен живот и затова е важно да може да се сменят батерията (батериите). От геометричните размери на слънчевата клетки зависи продължителността на работа на батерията(батериите).
 1. Режим за работа с ъглошлайф и други функционални възможности
 • Наличието на такъв режим, светодиод за индикация, бутон за самодиагностика и т.н. създават допълнителен комфорт и повишават безопасността.
 1. Работна температура и температура на съхранение
 2. Тегло, форма и размер на заваръчната маска, възможност за инсталиране на диоптрични лещи и възможност за корекция на бандажа на главата.
 • По-големите възможности за настройка на бандажа и степените на свобода, дават възможност да регулирате маската и да създадете за себе си лесно комфортна работна среда. Ако маската не позволява филтъра да е по-близо или по-далеч от очите ви, не можете да регулирате оптимален ъгъл на гледане. Ако използвате диоптрични лещи, изберете маска с по-голям визьор. Така лещите няма да обхващат цялата област на визьора и ще можете да погледнете в далечината през непокритата от лещите, част от визьора.
 1. Гаранционни условия и кой е производителя.
 • Продължителността на гаранционния срок. Наличието на международни сертификати за качество издадени на производителя, като например DINplus, DIN, ECS, CSA, AS / NZS, CE, и други, ако има, колкото повече толкова по-добре.

Всъщност сертифицираните производители на висококачествени заваръчни маски с автоматично затъмнение не са толкова много, те могат да се преброят на пръстите на едната ръка: SPEEDGLAS (Швеция), OPTREL (Швейцария), OTOS (Южна Корея) и TECMEN (Китай).
На първо място в Китай е световно известната TECMEN - най-големият и най-бързо развиващ се производител, основен доставчик на първокласни заваръчни маски на достъпна цена. От всички производители в Китай, TECMEN е първият получил сертификат DINplus. Сред широката гама от продукти, особено се отличава професионалната маска ADF-820 iMUX.

Разбира се, очите са си изцяло ваши и само Вие можете да решите какво им подхожда най-добре! Но винаги трябва да се помни, че да доверите защитата на очите си на неизвестни производители, дори без международни сертификати, потвърждаващи безопасността и качеството на заваръчните маски е опасно за Вашето здраве!

Стандарти за заваръчни шлемове с автоматично затъмнение
EN175 (заваръчни шлемове) и EN 379 (касети с автоматично затъмнение). Всяка маска продавана в Европа се оценява по тази система, преди да достигне до търговската мрежа.

Последният стандарт включва важни оценки за оптична яснота. Тези оценки се определят чрез тестове, които измерват преминаването на светлината през касетата, както и разсеяната светлина от слоевете на касетата. Касетите с автоматично затъмняване се оценяват в четири важни параметъра, като всички се отнасят до оптичната чистота. Всяка параметър се оценява по скала от 1 до 3, като резултат от 1 е най-добрият (перфектен) и оценка от 3 е най-лош. Все по-често производителите на шлемове разработват продукти, които преминават всички тестове с най-високи резултати, като се получава рейтинг 1/1/1/1,  което е най-доброто.

Оптичен клас (точност на зрението). Помислете колко изкривени неща се появяват под вода когато погледнете надолу във водата (виж фигура 1). С този клас се измерва колко е изкривен образа, когато се гледа през оптиката на заваръчния шлем. Изкривяването е минимално, ако изберете касета оценена с 1.

Фигура 1
Оптичния клас се отнася за вълнообразно изкривяване в касетата (изображението е създадено за да се симулира ефект).

 • Разсеяна светлина. Този параметър е свързан с примеси в стъклото по време на производствения процес. Помислете как виждате нещата, ако имате драскотини по очилата (виж фигура 2). Касети оценени с 1 в този клас са с оптика от изключително с изключително чисти от примеси материали.    

 

 

 

 

 

Фигура 2
Разсеяна светлина класа се отнася до примесите в стъклото, които могат да отнемат от оптималната яснота (изображението е създадено, за да се симулира ефект).

Фигура 3
Оценка на хомогенността – класа отразява еднаквото затъмнение във всяка една област на касетата (изображението е създадено, за да се симулира ефект).

Зависимост от зрителния ъгъл. Тази категория тестове се отнася до ясна видимост без разтягане, тъмни области и размазване при гледане на обекти под ъгъл (виж фигура 4). Подобно на вариациите в хомогенността на затъмняване, този рейтинг проверява дали при гледане под ъгъл нивото на затъмняване, е същото като гледате надолу или нагоре през касетата, както когато гледате направо. На по-ниско класирани касети, степента на затъмняване често се увеличава, когато погледнете под ъгъл. При рейтинг 1 затъмнението остава същото без значение от ъгъла на гледане.

Фигура 4
Зависимост от зрителния ъгъл

Ползата от стандарта е да елиминира традиционната проба-грешка докато се опитвате да определяне кой шлем има най-добрата оптика. Заварчици, които търсят да подменят маската си вече знаят, че касета с 1/1/1/1 оптични класове ще има перфектни характеристики с гарантирано качество.

 

 

Покажи: Списък / Таблица
Покажи:
Сортировка:
Респирационна пречистваща система TECMEN 815iMUX 1/1/1/1
Този продукт за дихателна защита пречиства определени вредни вещества във въздуха, включително пр..
1 650.00лв.
Данъчна основа: 1 375.00лв.
Респирационна пречистваща система TECMEN 950 iEXP 1/1/1/1
Този продукт за дихателна защита пречиства определени вредни вещества във въздуха, включително пр..
1 980.00лв.
Данъчна основа: 1 650.00лв.
Фотосоларни очила с щит TECMEN ARC-MASK оптичен клас 1/1/1/1
     Професионалните фотосоларни очила TECMEN ARC-MASK са с филтър от най-вис..
384.00лв.
Данъчна основа: 320.00лв.
Фотосоларен шлем TECMEN 950S iEXP оптичен клас 1/1/1/1
     Професионалната фотосоларна заваръчна маска (шлем) TECMEN 950S iEXP ..
540.00лв.
Данъчна основа: 450.00лв.
Фотосоларен шлем TECMEN 820S iMUX оптичен клас 1/1/1/1
     Професионалната фотосоларна заваръчна маска (шлем) 820S iMUX  e &nb..
480.00лв.
Данъчна основа: 400.00лв.
Според 1 оценки.
Фотосоларен шлем TECMEN 730S iWELD оптичен клас 1/1/1/1
     Професионалната фотосоларна заваръчна маска (шлем) 730S iWELD  e &n..
288.00лв.
Данъчна основа: 240.00лв.
Фотосоларен шлем TECMEN 740L оптичен клас 1/1/1/2
     Професионална фотосоларна заваръчна маска (шлем) TECMEN ADF740L  ..
498.00лв.
Данъчна основа: 415.00лв.
Фотосоларна маска TECMEN 725S оптичен клас 1/1/1/1
     Професионалната соларна маска (шлем) 725S с оптичен клас 1/1/1/1 e с&nbs..
186.00лв. 160.00лв.
Данъчна основа: 133.33лв.
Фотосоларен шлем TECMEN 615J
     Професионалната соларна маска (шлем) 615J e с  визьор - 96х40mm про..
123.00лв.
Данъчна основа: 102.50лв.
Фотосоларен шлем AS-6001F
Соларната маска AS-6001F е проектирана специално за професионални заварчици с различни изиск..
162.00лв.
Данъчна основа: 135.00лв.
Диоптрично стъкло за заваръчна маска
Диоптрично стъкло за заваръчна маска TECMEN диоптри: +1.00; +1.25; +1.50; +1.75; +2.50; +..
18.00лв.
Данъчна основа: 15.00лв.
Протектор за шия към заваръчна маска
Протектор за шия към заваръчен шлем Защита на шията Помога да защитити заварчика от..
27.00лв.
Данъчна основа: 22.50лв.
Удължена качулка за заваръчна маска
Удължена качулка за заваръчен шлем   Идеална за таванно заваряване Подходя..
30.00лв.
Данъчна основа: 25.00лв.
Адаптор за работна каска
Адаптор за захващане на заваръчна маска към работна каска Подходящ е за повечето работни и ст..
18.00лв.
Данъчна основа: 15.00лв.
Защитен шлем за лице TECMEN TM-S1
Защитен шлем, с прозрачен екран за шмиргелене TECMEN TM-S1 Екран с висока прозрачност и п..
45.00лв.
Данъчна основа: 37.50лв.
Защитен шлем за лице TECMEN TM-S2
Защитен шлем, със затъмнен екран за шмиргелене TECMEN TM-S2 Екран с висока плътност ..
45.00лв.
Данъчна основа: 37.50лв.
Защитен шлем за лице TECMEN TM-S3
Защитен шлем, с прозрачен екран и повдигащ се затъмнен екран за шмиргелене TECMEN TM-S3 Е..
54.00лв.
Данъчна основа: 45.00лв.
Защитен шлем за лице TECMEN TM-S4
Защитен шлем, със затъмнен екран и повдигащ се затъмнен екран за шмиргелене TECMEN TM-S4 ..
54.00лв.
Данъчна основа: 45.00лв.
Резервен прозрачен екран за шлем за лице TECMEN TM-S1
Резервен прозрачен екран за шлем TECMEN TM-S1 и TECMEN TM-S3 Екран с висока прозрачност и..
15.00лв.
Данъчна основа: 12.50лв.
Резервен прозрачен екран за шлем за лице TECMEN TM-S1
Резервен  екран с затъмнение DIN3 за шлем TECMEN TM-S2 и TECMEN TM-S4 Екран с висока..
15.00лв.
Данъчна основа: 12.50лв.
Очила за оксижен с повдигащ се екран
Предпазни очила за газокислородно рязане и заваряване, подходящи са и за плазмено рязане. Сна..
14.40лв.
Данъчна основа: 12.00лв.
Предпазни очила за оксижен
Предпазни очила за газокислородно рязане и заваряване, подходящи са и за плазмено рязане. Сна..
14.40лв.
Данъчна основа: 12.00лв.
Лента за оглавник за шлем TECMEN TM17
Лента за бандаж (оглавник) за маски TECMEN 615S, 725S, 735S Лента за челото, коя..
5.40лв.
Данъчна основа: 4.50лв.
Външно предпазно стъкло за TECMEN 735S, TECMEN 725S и TECMEN 615J
Предно предпазно стъкло за маски TECMEN 735S, TECMEN 725S и TECMEN 615J Размери: 114х100x..
2.00лв.
Данъчна основа: 1.67лв.
Вътрешна предпазна слюда за TECMEN 735S
Вътрешна предпазнa слюда за TECMEN 735S Размери: 96,0х57,0х1,0 мм. ..
2.00лв.
Данъчна основа: 1.67лв.

ShopThemer © 2013 - Powered by OpenCart