Заваръчни маски и очила

Заваръчни маски и очила

Как да изберем правилно заваръчна фотосоларна маска с автоматично затъмняване?

            Това трябва да го знае всеки, който иска да съхрани зрението си за дълги години! Грешките допуснати при неправилен избор, могат да доведат до влошаване на зрението.Много хора разсъждават така: нали върши една и съща работа, защо да не взема по евтината. За съжаление не обръщаме особено внимание на здравето си и не осъзнаваме, колко безценно е зрението преди да възникне проблем. Не е толкова просто колкото изглежда. Не може да кажем че ако филтърът затъмнява е осигурена  пълна защита за вашите очи. Автоматичният филтър е комплекс от електронно-оптична система състояща се от няколко слоя клетки с течни кристали, поляризиращи филми, защитен филтър срещу ултравиолетови и инфрачервени лъчи (UV / IR), защитни стъкла, сензори за откриване на заваръчната дъга, електронна платка с елементи за управление, източник на слънчева енергия и литиева батерия. В маските с автоматично затъмнение са обединени в едно цяло науката и високите технологии в областта на течните кристали, микроелектрониката, оптоелектрониката, слънчеви енергийни източници и оптиката. Автоматичния филтър трябва да осигури защита в реално време срещу вредните ултравиолетови и инфрачервени лъчи. Дори ако филтърът не е затъмнил ултравиолетови и инфрачервени лъчи не трябва да преминават през филтъра. Защитният UV / IR филтър трябва винаги да отразява вредните лъчи. Поляризиращите слоеве в идеалния случай не трябва да пропускат отразената светлина, или да я намаляват, което е особено важно при заваряване на цветни метали с висока отразяваща способност за да се намали напрежението в очите. Би било наивно да се вярва, че всички филтри предоставят една и съща защита и комфорт. Бих казал повече, отчитайки сложността на производството, не всеки производител в е в  състояние  да осигури надеждна защита на вашите очи! Той прави същото нещо, но по-евтино е възможно само за сметка на безопасността, качеството и надеждността на филтъра. Сега пазара е пренаситен с несертифицирани филтри със съмнително качество.

Затова внимателно проверете сертификатите на филтъра с автоматично затъмнение!

 1. Оптичекият клас на филтърната касета е желателно да има поне три единици 1/1/1/2 , 1/2/1/1
 • От класа на оптичния филтър зависи цената и колко бързо ще се уморяват очите по време на процеса на заваряване. Преди да купите маска не забравяйте да попитате за оптичен клас на филтъра. Оптика от трети клас вече е в далечното минало. Освен това,  на филтърната касета може да пише всичко, дори три или четири единици, така че обърнете специално внимание за наличието на сертификат, потвърждаващ качеството и безопасността на филтъра.
 1. Размер на визьора.
 • Колкото е по-голям визьора, толкова е по-скъпо, но ъгъла на виждане е много по-голям и маската е по-лесна за използване.
 1. Скорост на сработване на филтъра
 • Колкото по-бързо, толкова по-добре. Ако за любителско използване е достатъчно време на сработване 1/10000 сек. ( 100 микроекунди), то за професионално използване времето не трябва да е повече от от 1/20000 сек. (50 микросекунди).
 1. Степен на затъмнение на  филтъра в светло състояние и защита от ултравиолетови и инфрачервени лъчи (UV / IR).
 • Колкото е по-светло в незатъмнено сътояние, толкова по-добре се вижда. Степента на защита срещу вредни лъчения не трябва да бъде по-малко от 13DIN по всяко време, независимо от това дали е сработил или не филтъра.
 1. Обхват и плавно регулиране на степента на затъмняване.
 • Когато заваряваме по метода ВИГ при ниски токове, особено цветни метали или се заварява при слабо осветление, често се налага затъмнението да е 8DIN. По светли тонове се изискват също с напредване на възрастта на заварчиците. Затова, е желателно да има два обхвата. 5-8DIN / 9-13DIN с плавно регулиране. Филтри с фиксирано затъмняване, въпреки че са по-евтини, не са удобни.
 1. Възможност да се регулира плавно чувствителността на сработване
 • Степенното настройване на чувствителността, вече е в миналото. Когато  чувствителността е висока филтъра започва да мига при отблясъци. При ниска чувствителност може да не сработи дори и при наличие на дъга. Ето защо, без фина настройка не може да се персонализира комфортен режим.
 1. Количество датчици
 • Колкото повече са датчиците, толкова по-малка е вероятността филтъра да изсветлее без причина по време на заваряване. За ВИГ заваръчен процес се препоръчва да има четири датчика
 1. Възможност за фина настройка на времето за изсветляване на филтъра.
 • В края на заваряването, когато няма дъга, но горещия метал свети е желателно е да има забавяне при връщане на филтъра от тъмно към светло състояние.
 1. Възможността за смяна на батериите и размер (площ) на соларната клетка.
 • Филтри с вградено захранване имат ограничен живот и затова е важно да може да се сменят батерията (батериите). От геометричните размери на слънчевата клетки зависи продължителността на работа на батерията(батериите).
 1. Режим за работа с ъглошлайф и други функционални възможности
 • Наличието на такъв режим, светодиод за индикация, бутон за самодиагностика и т.н. създават допълнителен комфорт и повишават безопасността.
 1. Работна температура и температура на съхранение
 2. Тегло, форма и размер на заваръчната маска, възможност за инсталиране на диоптрични лещи и възможност за корекция на бандажа на главата.
 • По-големите възможности за настройка на бандажа и степените на свобода, дават възможност да регулирате маската и да създадете за себе си лесно комфортна работна среда. Ако маската не позволява филтъра да е по-близо или по-далеч от очите ви, не можете да регулирате оптимален ъгъл на гледане. Ако използвате диоптрични лещи, изберете маска с по-голям визьор. Така лещите няма да обхващат цялата област на визьора и ще можете да погледнете в далечината през непокритата от лещите, част от визьора.
 1. Гаранционни условия и кой е производителя.
 • Продължителността на гаранционния срок. Наличието на международни сертификати за качество издадени на производителя, като например DINplus, DIN, ECS, CSA, AS / NZS, CE, и други, ако има, колкото повече толкова по-добре.

Всъщност сертифицираните производители на висококачествени заваръчни маски с автоматично затъмнение не са толкова много, те могат да се преброят на пръстите на едната ръка: SPEEDGLAS (Швеция), OPTREL (Швейцария), OTOS (Южна Корея) и TECMEN (Китай).
На първо място в Китай е световно известната TECMEN - най-големият и най-бързо развиващ се производител, основен доставчик на първокласни заваръчни маски на достъпна цена. От всички производители в Китай, TECMEN е първият получил сертификат DINplus. Сред широката гама от продукти, особено се отличава професионалната маска ADF-820 iMUX. Филтъра с голям визьор 95x85mm и клас 1/1/1/1  на оптиката е впечатляващ и не може да ви остави безразлични. В Южна Корея, на първо място е OTOS, световно известната фабрика, е сред първите три световни лидери, надминавайки SPEEDGLAS и OPTREL, по отношение на качество,цена, надеждност, размер на визьора, функционалност и комфорт.
Докато SPEEDGLAS и OPTREL се състезаваха чия маска е по-добра, без да забелязват някой наоколо, OTOS реализира най-добрите качества на маските на воюващите страни. Подобен комфортен бандаж за глава от SPEEDGLAS и точно възпроизвеждане на цветовете на OPTREL. Що се отнася до другите производители готови да предложат същото, но по-евтино с лопата да ги ринеш. Пазарът просто е залят с евтини маски като се твърди, че те са от Германия, Франция, Италия, като всъщност те всички идват от Китай. Пазете се от имитации, използването на такива маски, в най-добрия случай може да доведе до преждевременно носене на очила, а в най-лошият?!

Разбира се, очите са си изцяло ваши и само Вие можете да решите какво им подхожда най-добре! Но винаги трябва да се помни, че да доверите защитата на очите си на неизвестни производители, дори без международни сертификати, потвърждаващи безопасността и качеството на заваръчните маски е опасно за Вашето здраве!

Стандарти за заваръчни шлемове с автоматично затъмнение
EN175 (заваръчни шлемове) и EN 379 (касети с автоматично затъмнение). Всяка маска продавана в Европа се оценява по тази система, преди да достигне до търговската мрежа.

Последният стандарт включва важни оценки за оптична яснота. Тези оценки се определят чрез тестове, които измерват преминаването на светлината през касетата, както и разсеяната светлина от слоевете на касетата. Касетите с автоматично затъмняване се оценяват в четири важни параметъра, като всички се отнасят до оптичната чистота. Всяка параметър се оценява по скала от 1 до 3, като резултат от 1 е най-добрият (перфектен) и оценка от 3 е най-лош. Все по-често производителите на шлемове разработват продукти, които преминават всички тестове с най-високи резултати, като се получава рейтинг 1/1/1/1,  което е най-доброто.

Оптичен клас (точност на зрението). Помислете колко изкривени неща се появяват под вода когато погледнете надолу във водата (виж фигура 1). С този клас се измерва колко е изкривен образа, когато се гледа през оптиката на заваръчния шлем. Изкривяването е минимално, ако изберете касета оценена с 1.

Фигура 1
Оптичния клас се отнася за вълнообразно изкривяване в касетата (изображението е създадено за да се симулира ефект).

 • Разсеяна светлина. Този параметър е свързан с примеси в стъклото по време на производствения процес. Помислете как виждате нещата, ако имате драскотини по очилата (виж фигура 2). Касети оценени с 1 в този клас са с оптика от изключително с изключително чисти от примеси материали.    

 

 

 

 

 

Фигура 2
Разсеяна светлина класа се отнася до примесите в стъклото, които могат да отнемат от оптималната яснота (изображението е създадено, за да се симулира ефект).

Фигура 3
Оценка на хомогенността – класа отразява еднаквото затъмнение във всяка една област на касетата (изображението е създадено, за да се симулира ефект).

Зависимост от зрителния ъгъл. Тази категория тестове се отнася до ясна видимост без разтягане, тъмни области и размазване при гледане на обекти под ъгъл (виж фигура 4). Подобно на вариациите в хомогенността на затъмняване, този рейтинг проверява дали при гледане под ъгъл нивото на затъмняване, е същото като гледате надолу или нагоре през касетата, както когато гледате направо. На по-ниско класирани касети, степента на затъмняване често се увеличава, когато погледнете под ъгъл. При рейтинг 1 затъмнението остава същото без значение от ъгъла на гледане.

Фигура 4
Зависимост от зрителния ъгъл

Ползата от стандарта е да елиминира традиционната проба-грешка докато се опитвате да определяне кой шлем има най-добрата оптика. Заварчици, които търсят да подменят маската си вече знаят, че касета с 1/1/1/1 оптични класове ще има перфектни характеристики с гарантирано качество.

 

 

Филтрирайте търсенето

Покажи: Списък / Таблица
Покажи:
Сортировка:
Респирационна пречистваща система TECMEN 815iMUX 1/1/1/1
Този продукт за дихателна защита пречиства определени вредни вещества във въздуха, включително пр..
1 080.00лв.
Без ДДС: 900.00лв.
Фотосоларен шлем TECMEN 820S iMUX оптичен клас 1/1/1/1
     Професионалната фотосоларна заваръчна маска (шлем) 820S iMUX  e &nb..
430.00лв.
Без ДДС: 358.33лв.
Според 1 оценки.
Фотосоларен шлем TECMEN 815S iMUX оптичен клас 1/1/1/1
     Професионалната фотосоларна заваръчна маска (шлем) 815S iMUX  e &nb..
340.00лв.
Без ДДС: 283.33лв.
Според 3 оценки.
Фотосоларна маска TECMEN 800S
     Професионалната соларна маска (шлем) 800S  e с много голям  ви..
216.00лв.
Без ДДС: 180.00лв.
Фотосоларен шлем TECMEN 735S
     Професионалната соларна маска (шлем) 735S e с  голям  визьор -..
162.00лв.
Без ДДС: 135.00лв.
Фотосоларна маска TECMEN 725S оптичен клас 1/1/1/1
     Професионалната соларна маска (шлем) 725S с оптичен клас 1/1/1/1 e с&nbs..
162.00лв.
Без ДДС: 135.00лв.
Фотосоларен шлем TECMEN 615J
     Професионалната соларна маска (шлем) 615J e с  визьор - 96х40mm про..
114.00лв.
Без ДДС: 95.00лв.
Фотосоларен шлем AS-6122F
Соларната маска AS-6122F е проектирана специално за професионални заварчици с различни изиск..
180.00лв.
Без ДДС: 150.00лв.
Фотосоларен шлем AS-6001F
Соларната маска AS-6001F е проектирана специално за професионални заварчици с различни изиск..
162.00лв.
Без ДДС: 135.00лв.
Фотосоларен шлем 4P26
Соларната маска 4P26 е проектирана специално за професионални заварчици с различни изисквани..
60.00лв.
Без ДДС: 50.00лв.
Предпазна слюда 115х94мм. за соларни маски - 2B60, 4P26 и 4Е36 ..
1.14лв.
Без ДДС: 0.95лв.
Вътрешно предпазно стъкло за 2B60, 4P26 и 4E36 Размери:  97х40х1 мм. за 2B60  &..
1.14лв.
Без ДДС: 0.95лв.
Предно предпазно стъкло за маски TECMEN 735S и TECMEN 615J Размери: 114х100x1,5 мм. ..
1.80лв.
Без ДДС: 1.50лв.
Вътрешна предпазнa слюда за TECMEN 735S Размери: 96,0х57,0х1,0 мм. ..
1.80лв.
Без ДДС: 1.50лв.
Вътрешна предпазнa слюда за TECMEN 615J Размери: 96,0х57,0х1,0 мм. ..
1.80лв.
Без ДДС: 1.50лв.
Преднa предпазнa слюда за маски TECMEN 820S IMUX, TECMEN 815S IMUX, TECMEN 800S, AS-6001F и A..
1.80лв.
Без ДДС: 1.50лв.
Вътрешно предпазно стъкло за TECMEN 800S IMUX Размери: 94,7х89,7х1 мм. ..
1.80лв.
Без ДДС: 1.50лв.
Вътрешно предпазно стъкло за TECMEN 815S IMUX и TECMEN 800S Размери: 96.9x65.7x1.0 мм. ..
1.80лв.
Без ДДС: 1.50лв.
Касета за фотосоларна маска SH-09
Автоматичен соларен филтър(касета) за заваръчна маска модела SH-09 Харакеристики: Раз..
49.00лв.
Без ДДС: 40.83лв.
Касета за фотосоларен шлем XA-1122E
Автоматична касетaXA-1122E за фотосоларна маска Харакеристики: Размери на филтърната..
99.00лв.
Без ДДС: 82.50лв.

ShopThemer © 2013 - Powered by OpenCart